CREËER JE EIGEN DROOMBAAN

Koen’s missie: volledige vrijheid om je eigen droombaan te creëren!

Je eigen droombaan creëren betekent dat je zélf (vanuit je eigen unieke drijfveren en talenten) vorm geeft aan je werk en bepaalt hoe je daarin van waarde wilt zijn. Niet dat het systeem om je heen dit bepaalt. Mijn passie voor dit fenomeen werd aangewakkerd in Reutum, tussen de kerktoren, een discotheek en een paar koeien.

WAAR KOEN IN GELOOFT

“Ik geloof dat iedereen z’n eigen droombaan kan creëren”

De passie voor het creëren van je eigen droombaan begon bij een levensgroot spandoek dat ik op een zondagavond – als open sollicitatie – bij INC in Reutum voor de deur hing. Ik hoopte daarmee de nodige impact te maken en een nieuwe baan te veroveren, nadat ik m’n vorige baan vrijwillig had opgegeven.

En ja: impact maakte ik
Een week later nodigde INC me uit voor een gesprek en het spandoek bereikte zelfs de plaatselijke krant. Maar de baan waar ik op hoopte bleef uit. Wel bracht het gesprek me een compleet andere kijk op werk. INC stelde me namelijk de volgende vraag:

Maar Koen, wat wil je hier dan doen?
Huh? Wat ik hier wil doen? Jij bent toch de baas?, dacht ik nog. Ik haalde mijn schouders op en stapte even later verward, maar ook geïnspireerd, in de auto terug naar Oldenzaal. Ik voelde dat ik tijd nodig had om eens goed over deze vraag na te denken.

Droombaas Koen Lohmann Over Droombaas

PAS OP DE PLAATS

Tijd voor mezelf!

INC had me tijdens het sollicitatiegesprek een prachtig inzicht gegeven: werk moet iets zijn dat uit jezelf komt. Niet iets dat je wordt opgelegd. Waar ik altijd dacht dat een baas of leidinggevende je vertelt wat je moet doen, liet INC mij zien dat het anders kan.

Je kunt je eigen droombaan creëren!
Bij INC pakten medewerkers de vrijheid om zélf invulling aan hun werk te geven. Om hun eigen unieke drijfveren en talenten aan te boren en deze waardevol in te zetten voor de organisatie. Geïnspireerd als ik was besloot ik om even niet voor een betaalde baan te kiezen, maar om pro deo bij INC aan te schuiven. Ik wilde me omringen met deze mensen, die me verder konden helpen om mezelf te ontwikkelen.

Het werd uiteindelijk een prachtige nieuwe fase in mijn loopbaan
En het maakte een significant verschil in mijn leven. Ik leerde om steeds meer vanuit mezelf te handelen en me minder aan te passen aan mijn omgeving. Dit maakte zoveel indruk op me, dat ik al snel zeker wist:

Hier moet ik wat mee!
Ik was zoveel sterker geworden. En dat gunde ik anderen ook. Ik besloot dat het mijn missie zou worden om het individu sterker te maken.

DOEN

Van spandoek naar schilderstape

Mijn pro deo tijd bij INC zou uiteindelijk vier maanden duren. Bijna obsessief werkte ik aan een antwoord op de vraag: ‘Wat wil ik nou echt?’ Een proces waar ik op een gegeven moment in verzandde.

Het werd tijd voor actie
Voor doen. Maar waar? Bij INC kon ik op dat moment de passie voor het sterker maken van het individu nog niet omzetten naar iets concreets. Daarom besloot ik om het elders te zoeken. Bij Blink in Enschede. Ook deze stap nam ik op een zondag, nu niet met een spandoek maar met een rolletje schilderstape. Groot communiceerde ik op de ruiten van Blink:

Koen geeft vorm aan het prikkelen van grenzen!
Die grenzen had ik zeker geprikkeld met deze actie, maar een baan bleef weer uit. Ook hier vroeg de eigenaar: ‘Maar Koen, waar kan ik je dan voor inzetten? Ik bleef hem het antwoord schuldig. En vervolgens was ik nog een halve dag bezig om het tape weer van de ruiten te krabben.

Droombaas Koen Lohmann Over Droombaas
Droombaas Koen Lohmann Over Droombaas

HET EERSTE SUCCES

Terug naar INC!

De tape-actie kreeg nog een staartje. Nadat ik deze actie op social media had gezet, kreeg ik een appje van Sander (INC) met de vraag of ik niet weer eens koffie wilde komen drinken. En zo zat ik een paar dagen later opnieuw bij INC aan tafel. Sander zag iets in mijn talent dat schuil ging achter de spandoek en het tape:

op een gekke en onconventionele manier de aandacht trekken
En ineens wisten we allebei wat ik bij INC zou kunnen doen. En zou willen doen. Vanuit dit talent kwam ik officieel in dienst bij INC. Het was eindelijk gelukt om een baan te veroveren bij het bedrijf waar ik zo graag wilde werken. Mijn rol:

zorgen voor de nodige visuele prikkels bij klanten,
om zo de medewerkers bewust te maken en mee te nemen in de identiteit en ambitie van de organisatie. Mijn passie voor het sterker maken van het individu bleef daarmee nog even in het vat zitten en kreeg de tijd om te rijpen. Tot een collega een tekenschetsje bij mij op het bureau zag liggen.

TIJD OM MIJN HART TE VOLGEN

Droombaas is een feit!

Het schetsje vertaalde zich naar een spontaan experiment! Ik kreeg de kans om bij een klant van INC ambitiegesprekken met medewerkers te voeren en de output al tekenend te registreren. En deze medewerkers reageerden hartstikke positief!

Zij hadden hiermee een prachtige tool in handen om zichzelf beter zichtbaar te maken
Het visualiseren van dromen en ambities gaf me uiteindelijk voldoende houvast om met knikkende knieën één van mijn beste keuzes ooit te maken: zelfstandig ondernemer worden! Nog een kleine twee jaar zou ik bij INC werken. Toen voelde ik me krachtig genoeg om mijn hart te volgen en volledig gehoor te geven aan een van mijn diepste passies: het sterker maken van het individu.

Oftewel: mensen dichter bij zichzelf brengen en ze helpen om van daaruit hun eigen droombaan te creëren. En dat is nog elke dag magisch.

Droombaas Koen Lohmann Over Droombaas

Benieuwd wat Droombaas voor jou kan betekenen?

Neem contact op